Meldina Ugarak s načelnicima općina rješava finansiranje Dnevnog centra u Visokom

By | 2018-01-22T18:12:28+01:00 January 22nd, 2018|Novosti|Comments Off on Meldina Ugarak s načelnicima općina rješava finansiranje Dnevnog centra u Visokom

Meldina Ugarak direktorica Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, a u okviru kojeg djeluje i Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Visoko u Dobrinju, ovih dana realizirala susrete s načelnicima općina Visoko, Kakanj, Breza i Vareš, koje koriste usluge ovog centra.

Svrha posjeta je  usaglašavanje ugovornih obaveza o sufinansiranju rada centra kojeg koriste osobe sa posebnim potrebama sa područja ovih općina.

Obaveze općina prema ovom centru izmirene su tek za 2016. godinu, jedino je općina Breza, retroaktivno isplatila i 2017.g., a slijedi potpisivanje ugovora za predstojeću 2018.g.
Ova činjenica ukazuje na zatečene probleme i nedostatak dobrih komunikacija sa onima koji su se obavezali da participiraju troškove rada i djelovanja ovokvih ustanova.

Općine Vareš i Breza imale su neizmirenih obaveze i iz 2016. godine.

Načelnici općina su pokazali razumjevanje i izrazili spremnost da obaveze realiziraju u skladu sa mogućnostima. Općina Breza je izmirila sve svoje obaveze prema ovom centru, a svaka od općina će nastojati da podrška ovom centru bude među prioritetnim obavezama.

Centar je smješten u Dobrinju (općina Visoko) i raspolaže ukupnom površinom od 4.350 m2. Površina samog Centra je 1.087 m2. Od središta Visokog Centar je udaljen 10 km, isto toliko i od Kaknja, 19,6 km od Breze, 40,8 km od Vareša i 64,3 km od Olova.

Centar je otvoren u decembru 2012. godine, mada zvanično radi od marta 2013. godine kao pilot-projekat Udruženja Humanost “Societas humanitatis” iz Zenice. U sastav Javne ustanove ulazi u januaru 2016. godine.

Rad Centra usmjeren je na djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama. Pravo na korištenje usluga imaju djeca s navršenih sedam godina, te omladina i odrasle osobe s posebnim potrebama s područja Općina Visoko, Kakanj, Breza i Vareš.

Pored grupnog edukacijsko-rehabilitacijskog rada s djecom školskog uzrasta, Centar nudi usluge individualnog edukacijsko-rehabilitacijskog, logopedskog i fizioterapeutskog tretmana putem ambulantnog rada i mobilnih timova.

U Centru se realizuju aktivnosti Radnog osposobljavanja kroz Radionice u obradi i preradi tekstila, obradi i preradi drveta, angažmana u domaćinstvu, te rada na održavanju vrta i dvorišta. Planira se i formiranje radionice za Keramičke radove.

Pored rada s djecom, Centar djeluje i savjetodavno: za potrebe roditelja korisnika usluga, za rad kod kuće, te suočavanje s određenim promjenama i snalaženje u određenim situacijama.