ODRŽAN OKRUGLI STO POVODOM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S DOWN SINDROMOM

By | 2019-03-21T15:48:09+00:00 March 21st, 2019|Novosti|Comments Off on ODRŽAN OKRUGLI STO POVODOM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S DOWN SINDROMOM

Povodom 21. marta, Međunarodnog dana svejesnosti o Down sindromu Javna ustanova „Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama“ Zeničko-dobojskog kantona održala je Okrugli stol na temu „ Položaj osoba sa Down sindromom u društvenoj zajednici“. Na Okruglom stolu učešće su uzeli uposlenici Ustanove koji svakodnevno rade sa osobama sa Down sindromom, korisnici, njihovi roditelji, predavači mr.nutricionista pri Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica,  te gosti koji su se odazvali ovom Okruglom stolu.

Teme Okruglog stola bile su:

– Down sindrom, izazovi u ranoj intervenciji

– Iskustvo u radu sa djecom školskog uzrasta sa Down sindromom

– Iskustva u radu sa odraslim osobama sa Down sindromom

– Iskustva roditelja osoba sa Down sindromom

– Prehrana osoba sa Down sindromom

Na okrugom stolu su prisustvovali predstavnici ustanova socijalne zaštite, zdravsta i obrazovanja. Poseban interes pokazali su učitelji i nastavnici iz škola sa područja Kantona.

O još uvijek nezavidnom položaju osoba sa Down sindromom u našem društvu govorila je i v.d. direktora, mr. sci. men, Meldina Ugarak u svom uvodnom govoru na otvaranju okruglog stola.

Međunarodni dan Down sindroma obilježava se simbolično 21. 03. Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma.  Svjetskim danom Down sindroma prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a već nekoliko godina obilježava se u cijelom svijetu.