ODRŽANA RADIONICA FILCANJA VUNE U MUZEJU OPĆINE KAKANJ

By | 2019-03-22T14:24:07+00:00 March 22nd, 2019|Novosti|Comments Off on ODRŽANA RADIONICA FILCANJA VUNE U MUZEJU OPĆINE KAKANJ

Dana 21.03.2019. godine u saradnji Udruženja za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije “Sahan”, KSC Kakanj i JU “Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama” ZDK održana je radionica u okviru projekta “Filcanje kao poticaj za promovisanje kulture i tradicije”. Projekat je višestruko koristan jer njeguje kulturnu baštinu i osposobljava mlade za tehniku filcanja vune kao sredstvo očuvanja kulturnog nasljeđa te promociju inkluzije mladih osoba s teškoćama u razvoju koji će prihvatiti ideju da je kultura nezaobilazna snaga za transformaciju društva bez obzira na kulturne ili druge različitosti.

Radionica se održavala u prostorijama Muzeja u Kaknju pod vodstvom osoblja Udruženja i Muzeja i uz prisustvo 12 korisnika zajedno sa radnim instruktorima koji rade s odraslim korisnicima u Dnevnom centru Visoko.

Uz obezbijeđenu hranu i osvježenje korisnici su se sjajno zabavili, usvojili nove vještine, stekli nove prijatelje a na ovaj način je obilježen i Dan osoba sa Down sindromom i poslana poruka da su različitosti ništa drugo nego bogatstvo jednog društva.

Na kraju aktivnosti svi učesnici radionice su dobili certifikate o učešću te je zaključeno da će se saradnja ove tri organizacije nastaviti i u budućnosti.