KAKO ISKORISTITI MATERIJAL ZA RECIKLIRANJE ZA IZRADU EDUKATIVNOG MATERIJALA ZA RAD KOD KUĆE?

By | 2021-02-08T11:35:02+01:00 February 8th, 2021|Novosti|Comments Off on KAKO ISKORISTITI MATERIJAL ZA RECIKLIRANJE ZA IZRADU EDUKATIVNOG MATERIJALA ZA RAD KOD KUĆE?

Svako domaćinstvo ima velike količine otpada u kojem se mogu izdvojiti iskoristivi materijali za recikliranje. Ti materijali, kao što su naprimjer kutije, flaše, čepovi, role toaletnog papira i sl., na prvi pogled izgledaju kao da više nisu za upotrebu. Međutim, uz malo mašte i kreativnosti  mogu uveliko biti iskorišteni za izradu edukativnog materijala koji će koristiti za rad i igru u kućnom okruženju.

Važno je naglasiti da rad u kućnom okruženju ima izuzetnu ulogu u samom edukacijsko- rehabilitacijskom procesu i potrebno ga je raditi redovno. Na taj način unapređujete kvalitetu provođenja slobodnog vremena kod djeteta, pospješujete vaš odnos, ali i smanjujete vrijeme koje dijete provodi na telefonu, tabletu ili pred velikim ekranima. Neka vaše zajedničke aktivnosti krenu već kroz izradu tih materijala koje će dijete kasnije kroz igru koristiti.Samim tim se razvija  kreativnost i radoznalost kod djece.

Pored toga potrebno je spomenuti da je igra odnosno aktivnost koja je zanimljiva prostor odnosno način u kojem dijete najbolje razvija vještine.

U nastavku teksta dat ćemo vam nekoliko ideja kroz primjere i pokazati kako na jednostavan način izraditi materijale u kojima će djeca imati zadatke i izazove koji će im biti zanimljivi, a pri tome će poticati njihovu kogniciju, finu i grubu motoriku, pažnju, preciznost, kreativnost, maštu…

Primjer br. 1.- Kutija sa štipaljkama

(Za ovaj zadatak zasigurno svi imamo materijal kod kuće; kartonsku ili plastičnu kutiju i štipaljke)

Pomoću ove igre dijete razvija svoju finu motoriku kao i snagu svojih ruku, uvježvaba pokrete. Aktivnost koja se od njega traži jeste da zakači što više štipaljki na kutiju. Zadatak možete dodatno obogatiti označavanjem boja na kutiji i štipaljkama kako

bi se uradila selekcija. Ovaj zadatak je primjeren za dob od tri godine pa nadalje dok se ne usvoje vještine potrebne za realizaciju ovog zadatka.

Primjer br.2- Kartice sa brojevima, čepovi od flaša

(potrebno je da imate karticu na kojoj ste napisali broj kao na slici, čepovi)

Ova igra pomaže u razvoju kognicije, odnosno cilj je da se posetepeno razvije koncept broja i sposobnost upoređivanja po uzorku.Ovaj zadatak je primjeren za dob od šest godina pa nadalje dok se ne usvoje vještine potrebne za realizaciju ovog zadatka.

Pored toga što će vašem djetetu biti zanimljiva sama igra, jednako će mu biti zanimljiva zajednička izrada materijala. Pri igri je dijete treba staviti odgovarajuću količinu predmeta koji odgovara uzorku broja.

Primjer br. 3- Šareni krug i štipaljke

(Za ovu igru potrebne su vam štipaljke i karton na kojem ćete označiti polja sa osnovnim bojama, a možete dodati i brojeve ukoliko želite, tako da dijete štipaljke reda po boji i količini)

Ova igra, pred razvoja kognitivnih sposobnosti, pomaže u razvoju fine motorike, povećava sposobnost kontrole pažnje, kao i poređenje sa uzorkom.Ovaj zadatak je primjeren za dob od tri godine pa nadalje dok se ne usavrše vještine potrebne za realizaciju ovog zadatka.

Cilj je da se stavi štipaljka na odgovarajuću boju (pratiti boju štipaljke).

Primjer br. 4.- Klasifikacija boja

Sačuvajte rolne od toaletnog papira koje sa djecom možete obojiti različitim bojama. Uz vježbanje korištenja makaza uistim bojama pripremite i papir koji ćete izrezati na male komade dovoljno velike za hvat dječije ruke, a odgovarajuće prema veličini rolne.

Pomoću ove igre dijete razvija svoje kognitivne sposobnosti, preciznost i vještine fine motorike.

Aktivnost koju dijete treba uraditi jeste ubaciti papirić u rolu iste boje. Krenite od jednostavnije, dajući manji broj boja, a sa uspješnošću zadatka idite prema kompleksnijem. Neka dijete uživa u zadatku. Ohrabrujte ga, pohvalite i dozvolite da osjeti uspjeh u radu.

Primjer br. 5.- Niz po uzorku

 Za ovu igru potrebno je da imamo kartice na kojima ćemo nacrtati ili nalijepiti od kolaž papira oblik odnosno poziciju kako želimo da predmet, u našem slučaju drvena špatula, bude postavljena, špatule odnosno drveni štapići. Vi za ovaj zadatak možete iskoristiti drugi komad drveta il predmeta koji ćete obojiti kao prema uzorku na slici. Djetetu će biti zanimljiva sama izrada ovog materijala. Napravite nekoliko kartica sa različitim pozicijama  na papiru. Neka to za početak budu dvije boje, a na drugim uzorcima možete stavljati tri, četiri ili pet sa manjim ili većim razlikama u pozicijama. Na početku možete dozvoliti da se drveni štapići postavljaju po samom uzorku na papiru, a nakon uspješnosti zadatka možete tražiti da se postave na prostor pored u neko označeno područje (npr. Drugi prazan papir). Cilj je da se što preciznije postavi špatule kako su zadane na kartici.

Kroz ovu igru dijete će razvijati kogniciju, sposobnost uočavanja prostornih razlika i pozicija, maštu i finu motoriku.

Ovaj zadatak je primjeren za dob od tri godine pa nadalje dok se ne usavrše vještine potrebne za realizaciju zadatka.

Kod kuće sigurno imate još mnogo materijala koje možete iskoristiti za zajedničke aktivnosti sa vašim djetetom. Ovih nekoliko zadatak pokazuje da nisu potrebni specijalni materijali i kupovine da se zabavite, a posebno da omogućite da se dijete zainteresuje za određenu funkcionalnu igru koja pospješuje njegov razvoj, jer su aktivnosti u kućnom okruženju važan dio edukacijsko- (re)habilitacijskog procesa.

Materijal pripremile asistentice u grupnog edukacijsko- rehabilitacijskom radu

Edina Ahmetagić, dipl. socijalni pedagog

Marina Mrkonjić, fizioterapeutski tehničar