JU CENTAR ZA DJECU I ODRASLE OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA ZDK OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

By | 2021-04-02T09:05:09+00:00 April 2nd, 2021|Novosti|Comments Off on JU CENTAR ZA DJECU I ODRASLE OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA ZDK OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko dobojskog kantona u suradnji sa Gradom Visoko, i Općinom Kakanj, te JU Zavičajnim muzejom Visoko ove godine obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 02. aprila.

Dan svjesnosti o autizmu je rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2007. godine određen kao dan koji se širom svijeta nastoji podizati svijest o autizmu.

Autizam je vrlo složen biološki razvojni poremećaj mozga, a glavne karakteristike su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Cilj obilježavanja 2. aprila je povećati vidljivost ove populacije, prebacivanja fokusa sa „svjesnosti“  na  „prihvatanje“, te promicanje daljeg uključivanja u društvo.

Ideja je da povećamo svijest naših sugrađana, što ćemo učiniti na način da u petak navečer muzej u Visokom obojimo u plavu boju kao i publikovanje poruke o svjesnosti o autizmu na displejima u Kaknju i Visokom.