SPORTSKE AKTIVNOSTI KORISNIKA

By | 2021-06-17T11:24:11+02:00 June 17th, 2021|Novosti|Comments Off on SPORTSKE AKTIVNOSTI KORISNIKA

Sportske aktivnosti prije svega imaju svrhu osnaživanja. Kroz sport se pojedinci uče preuzimanju kontrole nad svojim životom i stiču sposobnost poduzeti neke akcije da se stvari s kojima su nezadovoljni promijene. A  fokus se s nedostataka pomiče na vrline i posebnosti.

Također, sportske aktivnosti su izrazito važne za formiranje identiteta. Organizovana fizička aktivnost  ima veći efekat na mentalno zdravlje i socijalnu inkluziju pojedinca od same aktivnosti. Naime, učestvovati u grupnoj fizičkoj aktivnosti potiče socijalizaciju što je važna komponenta razvoja identiteta.

Osobe s invaliditetom kroz sport postižu veću ravnopravnost u društvu.  Mijenja se percepcija u javnosti i ljudi shvaćaju da osobe s invaliditetom mogu više nego što drugi misle.

Sportske aktivnosti poboljšavaju načine suočavanja sa stresnim situacijama, a djeluju i na samu prevenciju pojave stresa.

U bavljenju sportom gotovo pa i nema negativnih strana, zato razmislite kako ga uklopiti u vaš život ili život vašeg djeteta bez obzira ako u tom životu postoje i neke poteškoće jer – jednostavno se isplati. Stoga omogućite sebi ili svom djetetu ispunjeniji život, veće zadovoljstvo sobom i svakodnevno rušenje vlastitih barijera.

U nastavku donosimo mali dio fotografija naših korisnika Poslovne jedinice Visoko, Istureno odjeljenje Zenica, uz napomenu da su aktivnosti provedene u skladu sa svim aktuelnim epidemiološkim mjerama i smjernicama za okupljanje na otvorenom.