REALIZOVANA DVODNEVNA RADNA POSJETA U OKVIRU PROJEKTA ER2= S2 U JU CENTRU ZA DJECU I ODRASLE OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA ZDK

By | 2021-10-04T15:41:13+02:00 September 24th, 2021|Novosti|Comments Off on REALIZOVANA DVODNEVNA RADNA POSJETA U OKVIRU PROJEKTA ER2= S2 U JU CENTRU ZA DJECU I ODRASLE OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA ZDK

Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko- dobojskog kantona bila je domaćin dvodnevne radne posjete 16. i 17. 9. 2021. godine u Zenici i Visokom kao planirana aktivnosti u sklopu  projekta ER2= S2.

Učesnici radnog programa bili su predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko- dobojskog kantona te učesnici i partneri projekta; Agencija za razvoj općine Tešanj TRA(BiH), JU OŠ Josipa Matoša iz Vukovara (HR), Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju iz Nikšića(CG), te JU Centar za djecu sa posebnim potrebama Zeničko- dobojskog kantona.

U sklopu prvog dana radionice održana je pres konferencija u hotelu Zenica sa predstavljanjem projekta ER2= S2 i partnera. Domaćini ispred Ustanove kao partnera projekta bili su Nurđehan Šahinović, direktor Ustanove i Meldina Ugarak, projekt menadžer ispred Ustanove.

 Isti dan su gosti iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine imali priliku da posjete Ustanovu i Odjeljenje za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju. Obilazeći radni prostor terapeuta, te kroz prezentaciju rada voditelja odjeljenja i interaktivnu radionicu roditelja korisnika Ustanove pod nazivom „Podrška roditeljima i sistemsko pružanje usluga i rana detekcija” gosti su se mogli uvjeriti u kvalitetu rada, pristup i resursima kojim Ustanova raspolaže.

Pored navedenog učesnici su prisustvovali prezentaciji; Zakonski okvir socijalne zaštite u Zeničko- dobojskom kantonu“- Edina Arnauta, predstavnika Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko- dobojskog kantona, te „Sistem socijalne zaštite i zakonski okvir u BiH“- dr.sc. Mirnesa Telalovića.

Drugi dan radne posjete protekao je u jednako važnom radnom djelovanju i razmjeni iskustava i prakse kroz aktivnosti u prostorijama poslovne jedinice Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Visoko. Gosti su imali priliku da kroz obilazak, te druženje sa uposlenicima, korisnicima i roditeljima upoznaju sistem rada dnevnih centara koji su sastavni dio Ustanove.

Kroz dalji program rada učesnici su prošli radionicu  „Planiranje aktivnosti sportskih igara“ s ciljem dogovaranja i planiranja inkluzivnih sportskih igara koje bi se trebale održati iduće godine u Zenici a koje su zajednička aktivnost partnera u sklopu projekta. Prezentovana je„Radnookupaciona terapija“ u kojoj je predstavljen model rada radnog osposobljavanja odraslih korisnika u Ustanovi sa pozitivnim primjerima iz prakse i daljim planovima za unapređenje usluga.

Nakon pauze gosti su pogledali autorske kratke filmove „Heroji bez plašta“ i „Moj put“ čiji su autori i učesnici korisnici i uposlenici Ustanove. Kraj radnih aktivnosti proveden je kroz rezimiranje, donošenje zaključaka i  smjernica za dalje postupanje kroz program aktivnosti projekta i radne posjete Sloveniji i Hrvatskoj.

Radna atmosfera je završena u opuštenom ambijentu, domaćini su ugostili učesnike na turističkom lokalitetu Grada Visokog.

Značajno je istaći važnost i veličinu ovog projekta te koristi za zajednicu i unapređenja socijalne zaštite kroz rad JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko- dobojskog kantona.