OBILJEŽAVANJE DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU U DNEVNOM CENTRU VISOKO

By | 2022-04-01T15:12:58+02:00 April 1st, 2022|Novosti|Comments Off on OBILJEŽAVANJE DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU U DNEVNOM CENTRU VISOKO

U petak 01.04.2022. god. povodom obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu u Dnevnom centru Visoko je održana aktivnost u organizaciji Dnevnog centra u saradnji sa osnovnim školama s područja Grada Visoko. Aktivnost je podrazumijevala edukativne i zabavne radionice za djecu iz osnovnih škola i korisnika Dnevnog centra u vidu igara, bojenja, pisanja inspirativnih poruka, motoričkog poligona i zajedničkog druženja, a svi su se počastili i tortama s motivima na temu autizma. Cilj je bio da djeca iskoriste vrijeme da se međusobno upoznaju, zabave i rade zajedno, da na djelu vide sposobnosti i ono pozitivno u našim korisnicima, te da zajedno pošalju poruku o bogatstvu različitosti svih ljudi pa i osoba s autizmom.

U okviru edukativnog dijela, psiholog Mr. Edina Maslo-Bukva i edukator-rehabilitator Emir Šišić su održali interaktivnu radionicu s djecom i pedagozima škola, a fokus radionice je bio upoznavanje s osnovnim značajkama autizma i razbijanje mitova o autizmu. U drugom dijelu edukativnog karaktera gostima je prikazan autorski film zaposlenika i korisnika Centra „Moja dimenzija tišine“ koji stavlja gledaoce u kožu djeteta i roditelja s autizmom što je ostavilo poseban utisak na današnje posjetioce.

Na kraju su svi učesnici zaokružili današnje druženje simboličnim puštanjem plavih balona u nadi da će i današnji događaj biti još jedan u nizu stepenika prema boljem razumijevanju i prihvatanju drugog i drugačijeg i da će današnji gosti svoja iskustva prenijeti dalje u svojim školama i lokalnim zajednicama.

Zaposlenici u Dnevnom centru su uložili trud da kroz današnje aktivnosti nastave svoju misiju podizanja svijesti i razbijanja predrasuda i kroz konkretnu integraciju djece pošalju zajedničku poruku.

JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK se zahvaljuje svima koji su se odazvali pozivu na današnju aktivnost.