O nama – DC Visoko 2018-02-12T15:31:12+01:00

O nama

Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Visoko poslovna je jedinica Javne ustanove “Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama  Zeničko- dobojskog kantona”. Centar pruža usluge djeci, mladim i odraslim osobama s posebnim potrebama s područja općina Visoko, Kakanj, Breza i Vareš.Od središta Visokog Centar je udaljen 10 km, isto toliko i od Kaknja, 19,6 km od Breze, 40,8 km od Vareša i 64,3 km od Olova.

Centar je otvoren u decembru 2012. godine, mada zvanično radi od marta 2013. godine kao pilot-projekat Udruženja Humanost “Societashumanitatis” iz Zenice. U sastav Javne ustanove ulazi u januaru 2016. godine.

Rad Centra usmjeren je na djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama. Pravo na korištenje usluga imaju djeca s navršenih sedam godina, te omladina i odrasle osobe s posebnim potrebama s područja Općina Visoko, Kakanj, Breza i Vareš.

Pored grupnog edukacijsko-rehabilitacijskog rada s djecom školskog uzrasta, Centar nudi usluge individualnog edukacijsko – rehabilitacijskog, logopedskog i fizioterapeutskog tretmana putem ambulantnog rada imobilnih timova.

UCentru se realizujuaktivnostiRadnogosposobljavanjakrozRadionice u obradiipreraditekstila, obradiipreradidrveta, angažmana u domaćinstvu, teradanaodržavanjuvrtaidvorišta. Planira se i formiranje radionice za Keramičke radove.

Poredradasdjecom, Centar djeluje i savjetodavno: za potrebe roditeljakorisnikausluga, za rad kod kuće, te suočavanje s određenim promjenam i snalaženje u određenim situacijama.

Saradnja s duštvenom zajednicom izuzetno je važna. Uključivanje u lokalnu zajednicu uspostavljeno je putem različitih projektnih aktivnosti i realizuje se u saradnji s odgojno – obrazovnim institucijama, nevladinim sektorom, te firmama i pojedincima.